Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 35%
 
Weinig 23%
 
Neen 42%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 december 2017
Hartziekten: Vetten of koolhydraten?
| 06/12/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Hartziekten: Vetten of koolhydraten? De relatie tussen macronutriënten en hart- en vaatziekten en sterfte is al lang controversieel. De meeste studiegegevens gaan overigens over Europese en Noord-Amerikaanse landen, waar overvoeding eerder de regel is. Ze gelden dus niet voor niet-Westerse bevolkingsgroepen.
De PURE-studie (135.000 mensen in 18 landen, 35-70 jaar) onderzocht de verbanden tussen macronutriënten in de voeding en cardiovasculaire ziekte-mortaliteit.

Uit deze grootschalige studie op zeer diverse populaties kwamen volgende resultaten:
- hoge koolhydratenopname blijkt geassocieerd met een hogere totale mortaliteit, terwijl totale vetopname, én de verschillende types van vet, gerelateerd waren aan een lagere mortaliteit.
- totale vetinname/types vet: geen correlatie met cardiovasculaire ziekten, hartinfarct en hartsterfte. Verzadigd vet bleek een omgekeerde associatie te hebben met beroerte.
Dit druist regelrecht in tegen wat ons meer dan een halve eeuw wijsgemaakt is, een aanpassing van de voedingsvoorschriften is dus dringend noodzakelijk.
Alhoewel een verdere verfijning zeker nog nodig is (geraffineerde versus niet geraffineerde koolhydraten, omega 3-/omega 6-vetten).

Geef je hart de optimale bescherming!
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Omega-3 herstelt na hartinfarct
Vetten zijn nooit ongezond geweest
Omega-3 vermindert coronair hartrisico

Bronnen:
Dehghab M et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet 2017 August 28. pii: S0140-6736(17)32252-3.

 

lijn