ABC GEZONDHEID - Artikels
30 augustus 2019
Antioxidanten beschermen tegen hartfalen
| 30/08/2019 |
| 30/08/2019 |
Een Amerikaanse studie onderstreept weer eens het belang van antioxidanten. Mensen die maaltijden rijk aan antioxidanten eten, hebben 42% minder kans op hartfalen. De onderzoekers hadden hiervoor de 'antioxidant capaciteit' van maaltijden bij meer dan 33.000 Zweedse vrouwen geanalyseerd.
Antioxidanten bestaan in alle maten en vormen. En we hebben ze in alle maten en vormen nodig. Vitamine C en vitamine E zijn twee onmisbare antioxidanten, maar dat wilt niet zeggen dat je daarmee beschermd bent tegen alle vrije radicalen in het lichaam. Voeding bevat veel meer antioxidanten, denk maar aan liponzuur, carnitine en co-enzym Q10. Bovendien hebben al die stoffen vele andere functies, zoals het aanmaken van energie. Ook flavonoïden worden tot antioxidanten gerekend, maar zij hebben tal van andere gezondheidseffecten.
Hartproblemen voorkomen
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Meer lezen:
Hartfalen en zinkdeficiëntie
Roken verbruikt antioxidantena>
Ibuprofen en Diclofenac veroorzaken hartinfarct
Antioxidanten bestaan in alle maten en vormen. En we hebben ze in alle maten en vormen nodig. Vitamine C en vitamine E zijn twee onmisbare antioxidanten, maar dat wilt niet zeggen dat je daarmee beschermd bent tegen alle vrije radicalen in het lichaam. Voeding bevat veel meer antioxidanten, denk maar aan liponzuur, carnitine en co-enzym Q10. Bovendien hebben al die stoffen vele andere functies, zoals het aanmaken van energie. Ook flavonoïden worden tot antioxidanten gerekend, maar zij hebben tal van andere gezondheidseffecten.
Hartproblemen voorkomen
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Meer lezen:
Hartfalen en zinkdeficiëntie
Roken verbruikt antioxidantena>
Ibuprofen en Diclofenac veroorzaken hartinfarct
Bronnen:
Rautiainen S, Levitan EB et al. Total Antioxidant Capacity of Diet and Risk of Heart Failure: A Population-based Prospective Cohort of Women. Am J Med. 2013 Apr 2. pii: S0002-9343(13)00035-1
Rautiainen S, Levitan EB et al. Total Antioxidant Capacity of Diet and Risk of Heart Failure: A Population-based Prospective Cohort of Women. Am J Med. 2013 Apr 2. pii: S0002-9343(13)00035-1