Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u vaak keelpijn?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 december 2017
Antioxidanten beschermen tegen maagdarmkanker
| 04/12/2017 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Antioxidanten beschermen tegen maagdarmkanker Enkele experimentele studies wijzen op een beschermend effect van antioxidanten tegen het risico op digestieve kankers (slokdarm-, maag-, lever- en pancreas-, colorectale-darmkanker). Maar in andere studies is dit verband soms onduidelijk of slecht gedefinieerd. Deze grootschalige studie op bijna 40.000 mensen van middelbare leeftijd probeert deze associaties duidelijker te maken voor antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en selenium. Zowel inname via voeding en/of suppletie, en totale inname werden onderzocht.

Zowel voeding als suppletie, en totale inname van vitamine E en C en selenium, waren significant geassocieerd met een lager risico op gastro-intestinale kanker. Bovendien werd een statistisch significante interactie met andere risico’s vastgesteld: selenium beschermt tegen de nadelen van alcoholconsumptie, vitamine E tegen de schade van langdurig roken.
De onderzoekers besluiten dat de antioxidanten vitamine E-C en selenium (zowel uit voeding als suppletie) een beschermend effect hebben tegen digestieve kankers, en de negatieve effecten van alcohol en roken moduleren.

Hoe voorkom je darmkanker!
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
Darmen beschermen tegen toxines
Vitamine E verlaagt risico op leverkanker
Wat veroorzaakt spijsverteringsaandoeningen?

Bronnen:
Egnelle M et al. Antioxidant intake from diet and supplements and risk of digestive cancers in middle-aged adults: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. Br J Nutr 2017 September 20:1-9.

 

lijn