Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 september 2021
Bewegen vorkomt dementie
| 13/09/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Bewegen vorkomt dementie Indien de schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie juist zijn, zullen er steeds meer Alzheimerpatiënten moeten verzorgd worden. De steeds ouder wordende bevolking is één factor die dergelijke stijging veroorzaakt.
Sedentaire lifestyle gewoonten is een andere reden voor die spectaculaire stijging. De ziekte van Alzheimer treft het geheugen, het concentratievermogen en blokkeert het logisch denken. Er bestaat vandaag geen methode om Alzheimer te genezen. Er zijn wel middelen om het ziekteproces te vertragen en de patiënt zolang mogelijk, op een voor iedereen leefbare wijze, thuis te verzorgen."

Voorkomen is vanzelfsprekend altijd beter dan genezen. Mensen die iemand in de familie hebben die aan dementie lijdt, kunnen zichzelf beschermen door de volgende preventiemaatregelen te nemen. Probeer hypertensie te voorkomen, doe al het nodige om geen diabetes te ontwikkelen, vermijd een hoog cholesterolgehalte, vermijd depressieve toestanden en een gevoel van eenzaamheid. Al deze factoren worden met één gratis middel bestreden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in een park of in een fitnesscentrum en de kans dat je hersenen veel sneller oud worden dan je lichaam daalt spectaculair.

Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie
Preventie van arteriosclerose: begin zo jong mogelijk!

Lees meer:
Minder stilzitten of meer bewegen?
Bewegen voor betere studieresultaten
Bewegingstherapie voor dementerenden

Bronnen:
Rolland Y, Pillard F, Klapouszczak A, Reynish E, Thomas D, Andrieu S, Riviere D, Vellas B.
Exercise program for nursing home residents with Alzheimer's disease: a 1-year randomized, controlled trial. J Am Geriatr Soc.
Khoo Yvonne J-Lyn, van Schaik P, McKenna J. The Happy Antics programme: Holistic exercise for people with dementia. Journal of Bodywork and Movement Therapies. 25 04 14.

 

lijn