Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Mijn interesse in ABCgezondheid is:
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 februari 2012
Boekweit: een gezond ingrediënt
| 22/02/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Boekweit: een gezond ingrediënt De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan bloem van tarwe, rogge, spelt en andere granen, en heeft een veel lagere glycemische index. Het is ook rijk aan proteïnen, vezels en mineralen (zink, koper en mangaan). Boekweit is daarom een gemakkelijk middel om je maaltijden gevarieerder en gezonder te maken. Boekweit kun je immers vermengen met tarwebloem om er brood mee te bakken.

In een Zweedse studie zagen artsen dat het eten van boekweitkoekjes het cholesterolgehalte deed dalen. De onderzoekers gebruikten een speciale soort boekweit (Fagopyrum tataricum), die in staat bleek om het enzym dat cholesterol doet oxideren, te remmen. Geoxideerde cholesterol is veel gevaarlijker voor de bloedvaten dan gewone cholesterol.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Gezonde voeding verlaagt sterfte
Ongezonde voeding: korter leven

Bronnen:
Wieslander G, Fabjan N et al. Eating Buckwheat Cookies Is Associated with the Reduction in Serum Levels of Myeloperoxidase and Cholesterol: A Double Blind Crossover Study in Day-Care Centre Staffs. Tohoku J Exp Med. 2011; 225, 123-130

 

lijn