Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u vaak keelpijn?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 december 2017
Cataract preventie: vermijd suiker!
| 05/12/2017 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Cataract preventie: vermijd suiker! Voeding die rijk is aan producten met een hoge glycemische index verhoogt de kans op het ontstaan van cataract met 77 procent. Het is dus belangrijk voeding met een lage glycemische index te eten. Dat zijn producten waarin weinig suiker voorkomt of waarbij de suiker slechts langzaam wordt vrijgegeven. Dat is het besluit van een Australische studie waar 1000 mensen aan deelnamen. Cataract wordt een ouderdomsziekte genoemd. Toch krijgt niet iedereen te maken met deze vorm van lensvertroebeling. In onze suikerrijke westerse landen krijgt een op de vijf mannen en vrouwen vanaf hun 65ste levensjaar af te rekenen met cataract. Tien jaar later zijn dit er al een op drie. Mensen die 85 jaar of ouder worden hebben twee kansen op drie om geconfronteerd te worden met deze oogziekte.

Toch bestaat er een mogelijkheid om zich te beschermen tegen cataract. Eet veel carotenoïden die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in spinazie. Deze groene groente bevat per 100 gram 10 milligram luteïne, een stof die de ogen helpt beschermen tegen cataract. Zeaxanthine komt ook in spinazie voor en is een tweede belangrijke stof om cataract te voorkomen. Uit studies blijkt dat een hoge carotenoïdenconcentratie de kans op het ontstaan van cataract met 47 procent verkleint. Het blijft vanzelfsprekend belangrijk te grote hoeveelheden snelle suikers te vermijden.

Hoe onderdruk je oogontstekingen?

Lees ook:
Stevia
Schaadt suiker de gezondheid?
Beeldscherm maakt oogproblemen duidelijk

Bronnen:
Tan J, Wang JJ, Flood V, Kaushik S, Barclay A, Brand-Miller J, Mitchell P.
Carbohydrate nutrition, glycemic index, and the 10-y incidence of cataract.
Am J Clin Nutr. 07 11;86(5):1502-8

 

lijn