Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 februari 2007
Dun van buiten maar dik van binnen
| 09/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Dun van buiten maar dik van binnen De lever is een ‘workaholic’! Naast de duidelijk dikke mensen, zijn er ook talrijke 'valse slanken'. Tot die conclusie kwam de Britse professor Jimmy Bell. Zijn onderzoek werpt een nieuw, verontrustend licht op de manier waarop de meesten mensen vet in het lichaam hebben. Tot nu toe gaven artsen hun patiënten in de vorm van de BMI (body mass index) een heel handige formule (gewicht in kilo's gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat) mee om te bepalen of hun gewicht in orde was.
Wie een BMI tussen de 25 en 30 heeft, heeft last van overgewicht en boven de 30 ben je echt te dik. Maar dat systeem is niet perfect, want zeer gespierde sportmensen bijvoorbeeld, hebben een redelijk hoge BMI, zonder dat ze veel vetmasssa hebben.
Tijdens zijn onderzoek nodigde Bell en zijn medewerkers aan het Medical Research Council's Clinical Sciences Centre in het Londense Hammersmith zo'n 600 slanke vrijwilligers uit om onder een MRI-scanner te liggen en hun vetmassa te bepalen. Uit de resultaten bleek dat maar liefst 4 op de 10 van die slanke proefkonijnen tot de categorie dun van buiten maar dik van binnen behoorden.
Niet alleen bedriegt in die gevallen de uiterlijke schijn, het gaat hier ook om een groep met een hoge risicofactor. Want het verborgen vet zit veelal niet vlak onder de huid maar rond organen als lever, hart en maag. En dat brengt het gevaar met zich dat die organen worden aangetast. Met een groter risico voor hartziekten, diabetes 2 , hoge bloeddruk of sommige vormen van kanker.

 

lijn