Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 februari 2007
Europeanen 1,5 miljard kilo te zwaar
| 04/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Europeanen 1,5 miljard kilo te zwaar ''Een op de vier Europeanen is te zwaar. Met zijn allen zijn we minstens anderhalf miljard kilo te zwaar'', aldus het Nederlandse europarlementslid Dorette Corbey (PvdA).

Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen
De strijd tegen de toenemende zwaarlijvigheid in Europa moet worden opgevoerd. Het Nederlandse europarlementslid vraagt fabrikanten geen reclame meer op kinderen te richten en niet meer te roken op televisie. Het Europees parlement stelt de fabrikanten voor om minder zout, vet en suiker in voedingsmiddelen te gebruiken. Schoolkantines moeten meer verse maaltijden serveren om gezonde eetgewoontes te stimuleren.

Samen met Moeskroen in Henegouwen is Hasselt geselecteerd om deel te nemen aan een grootschalig proefproject dat mensen moet aansporen om meer te bewegen en gezonder te eten. Het zogenaamde Viasano-programma wil gezinnen helpen hun levensstijl grondig en blijvend bij te schaven.

,,Het Viasanoproject bestaat al in een aantal steden in Frankrijk, waar gelijkaardige projecten al vijftien jaar lopen. Dit project toont aan dat het aantal inwoners dat lijdt aan obesitas afneemt, terwijl dit elders in het land stijgt. Ik hoop dat we over vier jaar in Hasselt van een gezondheidswinst kunnen spreken'', zegt Toon Hermans, de Hasseltse Welzijnschepen (Groen!) en zelf huisarts.
Het Viasano-project wordt financieel mogelijk gemaakt door een aantal grote spelers uit de voedingsindustrie.

 

lijn