Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juni 2007
Geen uitlaatgassen voor zwangere vrouwen
| 30/06/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen uitlaatgassen voor zwangere vrouwen Uitlaatgassen van auto's vormen een niet te onderschatten gevaar voor toekomstige moeders. Dat is het besluit van een frans-duitse studie die de risico's van luchtvervuiling, veroorzaakt door het wegvervoer, duidelijk in kaart brengt. De wetenschappers volgden voor hun onderzoek 1000 zwangere vrouwen in de stad Munchen. Men ging na in welke mate de aanstaande moeders werden blootgesteld aan fijne, giftige stofdeeltjes die afkomstig waren van het wegverkeer.
Hoe groter het contact met uitlaatgassen, hoe groter het risico werd dat de baby's te vroeg werden geboren of een te laag lichaamsgewicht hadden (minder dan 3 kilogram). Vooral de dieselwagens zorgden voor ernstige gezondheidsproblemen. De reden waarom fijne stofdeeltjes voor premature geboorten zorgen en een ta laag lichaamsgewicht is voor een deel duidelijk geworden. De schadelijke stofdeeltjes worden door de moeder ingeademd, komen in de bloedomloop terecht en geraken zo tot bij de foetus. De toxische stofdeeltjes blokkeren bepaalde groeifactoren (o.a. de longen) en zorgen voor een te laag gewicht bij de geboorte.
Evolueren we naar een samenleving waar aanstaande moeders, behalve een rook- en alcoholverbod, ook zullen moeten uitwijken naar gebieden waar de luchtkwaliteit nog aanvaardbaar is? Dit betekent ver weg van industrie, drukke autowegen en steden.

Lees ook: Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Bronnen:
Moshammer H, Bartonova A, Hanke W, van den Hazel P, Koppe JG, Kramer U, Ronchetti R, Sram RJ, Wallis M, Wallner P, Zuurbier M.
Air pollution: a threat to the health of our children. Acta Paediatr Suppl. 2006 Oct;95(453):93-105

 

lijn