ABC GEZONDHEID - Artikels
20 december 2011
Molecule uit stevia (eindelijk) toegelaten
| 20/12/2011 |
| 20/12/2011 |
Sinds 1 december mag het additief steviolglycoside gebruikt worden als natuurlijke zoetstof in bepaalde voedselgroepen (o.a. in frisdrank, ontbijtgranen en tafelzoetstoffen). Extracten van de plant, of delen van de plant zelf, mogen eigenaardig genoeg niet gebruikt worden in de voeding. De reden is dat steviaplanten onder de regelgeving van 'novel foods' vallen, en voor een novel food moet bewezen zijn dat het veilig is voor consumptie.
In Duitsland heeft men deze kwestie al aangevochten bij een rechtbank. Die verklaarde vervolgens dat stevia géén 'novel food' is, omdat het al voor 1997 gebruikt werd. Toch zijn stevia-extracten bij ons wel verkrijgbaar in sommige winkels. Op het etiket staat dan vermeld: 'enkel voor uitwendig gebruik'.
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Meer lezen
Waarom word je van lightproducten sneller dik?
Stevia de natuurlijke calorieloze suiker in frisdrank
In Duitsland heeft men deze kwestie al aangevochten bij een rechtbank. Die verklaarde vervolgens dat stevia géén 'novel food' is, omdat het al voor 1997 gebruikt werd. Toch zijn stevia-extracten bij ons wel verkrijgbaar in sommige winkels. Op het etiket staat dan vermeld: 'enkel voor uitwendig gebruik'.
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Meer lezen
Waarom word je van lightproducten sneller dik?
Stevia de natuurlijke calorieloze suiker in frisdrank
Bronnen:
BioForum, www.biojournaal.nl
http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwikkeling/10743/voorwaarden-aan-gebruik-steviol-glycosiden.html
BioForum, www.biojournaal.nl
http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwikkeling/10743/voorwaarden-aan-gebruik-steviol-glycosiden.html