Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juli 2007
Slaapgebrek leidt meestal tot een verhoogde bloeddruk
| 23/07/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Slaapgebrek leidt meestal tot een verhoogde bloeddruk Een nieuwe studie die verscheen in het wetenschappelijk vakblad 'Hypertension' toont aan dat mensen die slechts vijf uur, of minder, per etmaal slapen een veel hoger risico lopen om bloeddrukproblemen te krijgen.
De auteur van de studie, de Amerikaanse cardioloog James Gangwisch, legt uit waarom een nachtrust van zeven tot acht uur noodzakelijk is.
"Acht uur slaap laat het hart toe om gedurende een aantal uren trager te slaan. Dit heeft voor gevolg dat ook de bloeddruk gedurende een belangrijk deel van de volgende dag lager zal liggen. Mannen en vrouwen met een onvoldoende nachtrust staan op met een hart dat nog onder 'spanning' staat."
Gangwisch deed een onderzoek bij een groep mensen in de leeftijdscategorie tussen 32 en 59 jaar. Proefpersonen die vijf uur of minder per nacht sliepen hadden dubbel zoveel kans om aan hypertensie te lijden (24 procent tegenover 12 procent) dan de mannen en vrouwen die minstens zeven tot acht uur konden slapen. Het belang van voldoende nachtrust, als gratis preventiemiddel tegen een hoge bloeddruk, bleef ook bestaan nadat de bekende risicofactoren voor hypertensie, zoals overgewicht, diabetes, zout- en alcoholgebruik, roken en leeftijd, werden in acht genomen.
Kortom gezonde, jonge mensen met onvoldoende slaap zullen veel sneller bloeddrukproblemen krijgen.

Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen: Bloeddrukverhoging (hypertensie)

Bronnen:
Verdecchia P, Angeli F, Borgioni C, Gattobigio R, Reboldi G.
Ambulatory blood pressure and cardiovascular outcome in relation to perceived sleep deprivation.
Hypertension. 2007 Apr;49(4):777-83.

 

lijn