Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juli 2009
Vis en visolie beschermt tegen dementie
| 15/07/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Vis en visolie beschermt tegen dementie Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd af te rekenen met de eerste symptiomen van dementie. Tot voor kort was dit meestal het geval bij zeventigplussers. Vandaag worden ook mannen en vrouwen vanaf hun vijftigste levensjaar door vormen van hersendegeneratie getroffen. Verkeerde voeding en luchtvervuiling zijn meebepalende oorzaken. Uit een recente studie, gepubliceerd in de 'American Journal of Clinical Nutrition' en uitgevoerd door wetenschappers van het King's College in Londen, blijkt dat de regelmatige consumptie van vis of visoliesupplementen de kans op het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer met minimaal 20 procent vermindert. Een bevolkingsonderzoek bij 15000 mensen uit zeven verschillende landen toonde dit aan.

De mannen en vrouwen die van de meeste vismaaltijden genoten, of dagelijks visoliesupplementen gebruikten (omega-3 vetzuren,) lieten, ook op veel latere leeftijd, de minste dementiesymptomen noteren, dit in vergelijking met de personen die meer vlees op het menu plaatsten. Omega-3 vetzuren bieden bescherming tegen depressies door de hersencellen, de neuronen, veel langer in optimale conditie te houden.

Bronnen:
E. Albanese, A.D. Dangour, R. Uauy, D. Acosta, M. Guerra, S.S. Gallardo Guerra, Y. Huang, K.S. Jacob, J. Llibre de Rodriguez, L. Hernandex, Noriega, A. Salas, A.L. Sosa, R.M. Sousa, J. Williams, C.P. Ferri, M.J. Prince, “Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study”, American Journal of Clinical Nutrition, 24 June 2009.

 

lijn