Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 mei 2007
Zwarte thee vermindert stress !
| 26/05/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwarte thee vermindert stress ! Mensen die dagelijks vier kopjes zwarte thee drinken hebben volgens Britse wetenschappers duidelijk minder last van stress. Thee zorgt voor een vermindering van het stresshormoon cortisol. De ‘British Heart Foundation’ financierde de klinische studie waar 75 mensen aan deelnamen. Dit is meteen ook het eerste onderzoek dat een rechtstreeks verband aantoont tussen het drinken van zwarte thee en een duidelijke stressvermindering.
Uit de studieresultaten blijkt dat vier kopjes zwarte thee per dag, gedurende een periode van zes weken, zorgt voor 20 procent meer stressbestendigheid. Alle deelnemers moesten gedurende de klinische studie moeilijke proeven volbrengen die stress veroorzaakten. Er werden bloedstalen genomen voor en na de stressvolle taken. Men ging na hoeveel cortisol er in het bloed was bij de theedrinkers en de placebogroep. Verder keek men ook naar de bloeddruk en het hartritme.
Bij de theedrinkers daalden de cortisolwaarden, vijftig minuten na de stressvolle activiteiten, met 47 procent tegenover 27 procent bij de placebogroep.

Lees ook: De gevolgen van negatieve stress

Bronnen:
Steptoe A, Gibson EL, et al. The effects of tea on psychophysiological stress responsivity and post-stress recovery: a randomised double-blind trial, Psychopharmacology, DO110.1007/s00213-006-0573-2

 

lijn