Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
26 oktober 2021
Oxidatieve stress
| Metabolisme voeding |
Terug Verstuur link
lijn
Oxidatieve stress Regelmatig zie je de term oxidatieve stress en antioxidant opduiken, te pas en te onpas. Maar wat betekenen die termen precies?
Oxidatieve stress is het gevolg van oxidatieve reacties in de cel. Net zoals ijzer roest (=reactie met zuurstof), zo kunnen ook moleculen in de cel beschadigd worden – nu niet door zuurstof, maar door reactieve moleculen. Die reactieve moleculen ontstaan voortdurend in de cel, als bijproducten van de suikerverbranding. De cel heeft nu eenmaal zuurstof nodig om te overleven, en regelmatig wordt een reactief molecule gevormd uit zuurstof.
Reactieve moleculen kunnen in principe alles in een cel beschadigen (=oxidatieve stress) en liggen aan de grondslag van veroudering. Bij vele ziekten zien we dat oxidatieve stress sterk toegenomen is, zoals kanker, hart- en vaatziekten, alzheimer, diabetes, staar ... Dit wil niet zeggen dat oxidatieve stress de oorzaak is van deze ziekten.

Gelukkig beschikt de cel over een eigen arsenaal aan (antioxidant)enzymen die deze oxidatieve stress kunnen opvangen. Bovendien maakt het lichaam zelf antioxidanten aan.
Antioxidanten uit de voeding zijn daarom belangrijk. Vitamine E, co-enzym Q10 en carotenoïden zijn voorbeelden van antioxidanten die we uit de voeding halen. De meeste antioxidanten halen we uit groenten en fruit. Kleurrijke groenten en fruit wijzen op een hoog antioxidantgehalte, zoals bij bessen, paprika, tomaten ...
Kruiden, zoals basilicum, rozemarijn, salie en vele andere, De bevatten de meeste antioxidanten.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 100 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".