Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Gezond blijven
26 oktober 2021
Wat als je geen gluten verdraagt?
| Metabolisme voeding |
Terug Verstuur link
lijn
Wat als je geen gluten verdraagt? Steeds meer mensen mijden wereldwijd granen omdat ze er op een of andere manier last van hebben. De gevoeligheid is wel heel verschillend naargelang de oorzaak:
- Coeliackie: ieder spoortje gluten lokt immuunreactie uit. Volledig mijden is een must.
- Tarweallergie: absoluut mijden van tarwe is noodzakelijk, maar meestal zijn er weinig problemen met andere granen.
- Glutenintolerantie/sensitiviteit: kan in alle gradaties voorkomen. Andere componenten uit granen kunnen trouwens ook oorzaak zijn van problemen. Iedereen die hiermee kampt moet uitzoeken of en hoeveel gluten hij kan verdragen.

Hulpmiddelen:
- Een goede darmflora beschermt het darmslijmvlies, ook tegen gluten!
- Er zijn thans producten beschikbaar met spijsverteringsenzymen die gluten helpen verteren, zodat de klachten verminderen of kunnen vermeden worden. Deze zijn vooral handig als men moeilijk gluten kan vermijden, b.v. op restaurant of bij vrienden.
- Er zijn granen en zaden die van nature geen of weinig gluten bevatten: haver, rijst, boekweit, mais,… Haver is van nature glutenvrij, maar door kruisbesmetting met gluten kunnen patiënten met coeliackie dit vaak niet eten. (geldt niet voor allergie en sensitiviteit)
- Er is ondertussen een heel assortiment glutenvrije producten beschikbaar, maar deze zijn duur, vaak niet lekker, en de samenstelling is meestal ook niet zo gezond (geraffineerde rijst-, maismeel, additieven,…)
- Broodmaaltijden en granen zijn een stevig ingebakken gewoonte in de Westerse eetcultuur. Maar eigenlijk is het niet zo moeilijk om dit te veranderen: denk aan havermout/fruit/eitjes als ontbijt, en een slaatje als lunch of avondmaaltijd…

Let op: bij spijsverteringsstoornissen tengevolge van gluten/granen kan de opname van vitamines en mineralen in het gedrang komen, waardoor tekorten ontstaan.
Vegetariërs let op met vleesvervangers: Seitan is puur gluten!
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 100 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".