Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u vaak last van stress?
Vaak 18%
 
Regelmatig 21%
 
Soms 53%
 
Zelden 9%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 november 2019
‘Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)
| 01/11/2019 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
‘Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten) Knoflook is vanouds veruit de meest geconsumeerde specerij wereldwijd. En er is een overvloed aan studies die het belang van look -en van zijn actieve biocomponenten- voor de gezondheid benadrukken: antioxidant, anti-inflammatoir, antibacterieel, antischimmel, immuunmodulerend, cardiovasculair-, maag-darm- en lever-beschermend, antikanker, anti-diabetisch, anti-obesitas, neuroprotectief en nierbeschermend...
Look en lookextracten zijn dus weer helemaal hot!

Maar niet alle lookextracten zijn gelijk. ‘Aged garlic’ blijkt veel actiever te zijn dan verse look of extracten van verse look. Dit komt omdat bij het (gecontroleerd) verouderen, de inhoudsstoffen verder omgezet worden tot nóg actievere molecules. Aged garlic blijkt tevens een hoger gehalte te hebben aan deze bioactieve stoffen en veel sterker te beschermen tegen vrije radicalen en glycatie (‘versuikering’ van lichaamsmolecules, bijvoorbeeld bij diabetes). ‘Aged garlic’ biedt dus meer bescherming tegen verouderingsprocessen en zelfs tegen kanker.

Nvdr: ook in de keuken: look vooraf fijnsnipperen zorgt voor actievere biomolecules in het eten!

Afweerverhogende voedingsstoffen
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Look reguleert bloeddruk en immuniteit
Lookextract vermindert cardiovasculair risico
Multiresistente bacteriën niet opgewassen tegen knoflook

Bronnen:
Shang A et al. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019 Jul 5;8(7).
Wakamatsu J, Stark TD, Hofmann T. Antioxidative Maillard Reaction Products Generated in Processed Aged Garlic Extract. J Agric Food Chem. 2019 Feb 27;67(8):2190-2200.
Bahadoran Z et al. Allium vegetable intakes and the incidence of cardiovascular disease, hypertension, chronic kidney disease, and type 2 diabetes in adults: a longitudinal follow-up study. J Hypertens. 2017 Sep;35(9):1909-1916.
Oosthuizen C et al. Diallyl Polysulfides from Allium sativum as Immunomodulators, Hepatoprotectors, and Antimycobacterial Agents. J Med Food. 2017 Jul;20(7):685-690.
Ried K, Travica N, Sali A. The Effect of Kyolic Aged Garlic Extract on Gut Microbiota, Inflammation, and Cardiovascular Markers in Hypertensives: The GarGIC Trial. Front Nutr. 2018 Dec 11;5:122.
Elosta A et al. Aged garlic has more potent antiglycation and antioxidant properties compared to fresh garlic extract in vitro. Sci Rep. 2017 Jan 4;7:39613.
Lv Y et al. Anti-cancer activities of S-allylmercaptocysteine from aged garlic. Chin J Nat Med. 2019 Jan;17(1):43-49.

 

lijn