Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
Vaak 30%
 
Soms 13%
 
Zelden of nooit 57%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 november 2020
Antibiotica significante risicofactor voor reumatoïde artritis
| 17/11/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Antibiotica significante risicofactor voor reumatoïde artritis Verstoring van het darmmicrobioom(darmflora) wordt gelinkt aan chronische inflammatieziekten en auto-immuunziekten. Een vroegere studie stelde dat dit ook het geval zou zijn voor reumatoïde artritis (RA), een pijnlijke en sterk handicaperende reumavorm.
Hiervoor zijn grotendeels enkel (zeer) toxische ‘geneesmiddelen’ beschikbaar die de ziekte niet genezen, hooguit onderdrukken. En soms helemaal geen effect hebben.

Een nieuwe, langduriger studie (15 jaar) bevestigt dit nu: het verhoogde risico op RA was sterk gelinkt aan frequentie en dosis van antibioticakuren. Er was reeds een verhoogd risico op RA binnen 1 jaar na een antibioticakuur, en er was steeds een sterk verband tussen dosis en risico. Meer dan 10 antibioticakuren op 5 jaar tijd verdubbelde het risico.
De onderzoekers vermoeden een immunologische reactie op microbioomverstoringen.
Er werd blijkbaar niet onderzocht of een goede probioticakuur telkens na de antibiotica een verschil maakte. Maar het lijkt logisch om antibiotica te vermijden indien mogelijk, en zoniet, de darmflora zorgvuldig te herstellen met pre- en probiotica.

Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Voeding tegen reuma
Wees voorzichtig met antibiotica!>
Lactoferrine, een natuurlijk antibioticum?

Bronnen:
Armstrong D et al. Influence of prior antibiotic use on risk of rheumatoid arthritis: case control study in general practice. Rheumatology (Oxford) 2020 Jun 1;59(6):1281-1287.
Sultan AA et al. Antibiotic use and the risk of rheumatoid arthritis: a population-based case-control study. BMC Med 2019 Aug 7;17(1):154.

 

lijn