Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
Vaak (dagelijks) 0%
 
Regelmatig (wekelijks) 2%
 
Af en toe (maandelijks) 11%
 
Zelden of nooit 86%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juni 2008
Antidepressiva verdubbelen kans op osteoporose
| 10/06/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Antidepressiva verdubbelen kans op osteoporose Mensen die tussen 45 en 50 jaar oud zijn en die dagelijks SSRI antidepressiva nemen - selectieve serotonine heropname remmers van het type Prozac, hebben dubbel zoveel kans om geconfronteerd te worden met botbreuken en osteoporosepatiënt te worden. Dat blijkt uit een Canadese studie die gepubliceerd werd in 'The Archives of Internal Medicine (2007;167:188-194)'. De wetenschappers, die het onderzoek leidden, volgden gedurende een periode van vijf jaar vijfduizend mannen enh vrouwen die 50 jaar of ouder waren.

Dokter Brent Richards, die de eindauteur is van deze studie verklaarde: "De kans op valincidenten, een botbreuk en het ontstaan van osteoporose ligt bij de gebruikers van antidepressiva van het SSRI type gemiddeld twee keer hoger dan bij diegenen die geen antidepressiva nemen. Mensen die dit soort antidepressiva gebruiken moeten dagelijks bewegen, hun spierkracht onderhouden en voldoende calcium en vitamine D gebruiken. Tabak en alcohol moeten vermeden worden teneinde het risico niet nog groter te maken", besluit Richards.

Meer lezen: Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Bronnen:
Richards JB, Papaioannou A et al., Effect of selective serotonin reuptake inhibitors on the risk of fracture, Arch Intern Med. 2007 Jan 22;167(2):188-94

 

lijn