Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 16%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 66%
 
Vaccin(s) 3%
 
Combinatie 16%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 januari 2022
Bewegen bestrijdt metabool syndroom
| 03/01/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Bewegen bestrijdt metabool syndroom Het metabool syndroom wordt ook wel syndroom X genoemd. Het treft meer dan 25 % van de bevolking, verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen, vertienvoudigt de kans op diabetes en dementie. De middelomtrek meten, is een uitstekende indicator voor een vroege diagnose. Mannen en vrouwen met een middelomtrek van 100 centimeter of meer hebben meestal af te rekenen met het metabool syndroom en de bijna niet op te merken gezondheidsrisico's. Gelukkig bestaat er een zeer eenvoudig en goedkoop middel om het syndroom X te bestrijden. Wandel iedere dag dertig minuten en je voorkomt of behandelt het probleem. Het is al dikwijls gezegd en geschreven dat dagelijkse lichaamsbeweging een van de beste en voor iedereen gratis beschikbare middelen is om een hele reeks ziektebeelden te vermijden. Denk aan hypertensie (hartproblemen), insulineresistentie (diabetes) een te hoog cholesterolgehalte (sommige vormen van dementie).

Dagelijks bewegen bestrijdt niet enkel het syndroom X. Beweging zet mensen ook onbewust aan gezonder te eten en te drinken. Hoe meer mensen aan een vorm van sport doen (wandelen is al voldoende), hoe groter de beschermingsfactor wordt tegen het syndroom X. Dit ziektebeeld was tot voor kort enkel aanwezig bij volwassenen. Nu krijgen ook meer kinderen met precies hetzelfde probleem af te rekenen. Ongezonde light voeding laat mensen echter nog meer eten. 'Gezonde kindertussendoortjes' zijn regelrechte caloriebommen. Artsen zijn ervan overtuigd dat het metabool syndroom een grotere oorzaak is geworden van hart- en vaataandoeningen, diabetes en dementie dan alle andere reeds bekende factoren samen. Het goede nieuws is dat iedereen zelf kan beslissen er iets aan te doen of niet.

Overgewicht voorkomen
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Lees ook:
Vitaminentekorten en metabool syndroom
Niet bewegen dodelijker dan zwaarlijvigheid
Hoog vetgehalte bij normaal lichaamsgewicht gevaarlijk

Bronnen:
M. Duclos : Prévention et traitement du syndrome métabolique : rôle de l'activité physique
Science & Sports, Volume 22, Issues 3-4, 06-08,07 Pages 129-134
Best Exercises for Beating Metabolic Syndrome. Wendy Bumgardner, Medically reviewed by Anisha Shah, MD. March 03, 2021
Abdominal obesity and metabolic syndrome: exercise as medicine? https://bmcsportsscimedrehabil.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13102-018-0097-1#auth-Carole_A_-Paley & Mark I. Johnson. 04 May 2018

 

lijn