Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
Vaak (dagelijks) 0%
 
Regelmatig (wekelijks) 2%
 
Af en toe (maandelijks) 12%
 
Zelden of nooit 86%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 september 2011
Chinees kruid bij herstel na beroerte
| 20/09/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Chinees kruid bij herstel na beroerte Traditionele Chinese geneeskunde kan een meerwaarde zijn voor de westerse geneeskunde. Zo blijkt het extract van pseudoginseng (panax notoginsing, san qi of sanchi) het herstel na een beroerte te bevorderen.
Een beroerte kan ingrijpende gevolgen hebben. Een deel van de hersenen heeft een tijdlang geen voedingsstoffen of zuurstof gekregen. Het valt dan af te wachten hoe groot de schade is, en hoe goed de schade te herstellen is. Een arts zal dan een bloedverdunnend middel voorschrijven. Aspirine bijvoorbeeld verkleint de kans dat nieuwe bloedklonters gevormd worden in de fijne bloedvaten naar de hersenen.

Uit een studie met 140 patiënten blijkt 200 mg pseudoginseng-extract (samen met aspirine) de dagelijkse vaardigheden na een beroerte te verbeteren. Ook waren de neurologische scores verhoogd, wat betekent dat de hersenfuncties beter waren dan bij groep die enkel aspirine innamen.
Pseudoginseng (verwant aan de Koreaanse ginseng) heeft zelf bloedverdunnende eigenschappen. De combinatie met aspirine leidde niet tot een verhoogd risico op bloedingen. Toch moet een dergelijke remedie voor alle zekerheid goed opgevolgd worden door een arts.

Bloedstolling: te dik of te dun
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Bronnen:
He, L., et al., Radix/RhizomaNotoginseng extract (Sanchitongtshu) for ischemic stroke: A randomized controlled study. Phytomedicine (2010), doi:10.1016/j.phymed.2010.10.004

 

lijn