Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van luchtvervuiling?
Vaak 0%
 
Regelmatig 0%
 
Zelden 100%
 
Nooit 0%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 juni 2007
Geen voedingssupplementen gedurende chemotherapie
| 27/06/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen voedingssupplementen gedurende chemotherapie Vitaminen, mineralen en het merendeel van de voedingssupplementen mogen niet gebruikt worden tijdens een chemotherapie. Volgens de 'American Cancer Society' beschermen de antioxidanten immers niet alleen de gezonde cellen, maar ook de tumor. Concreet betekent dit dat de kankercellen een veel grotere weerstand zullen bieden tegen de chemotherapie indien men antioxydanten gebruikt. De behandeling wordt dus veel moeilijker.
De 'American Cancer Society' raadt het gebruik van alle soorten antioxydanten af en dit één week voor het begin van een chemosessie. Ze worden wel terug toegestaan één week na het einde van de chemobehandeling. Zeven dagen na de chemotherapie informeer je de behandelende arts over het voornemen om met de hulp van antioxidanten terug aan te sterken. Gebruik 600 tot 900 milligram alfa liponzuur per etmaal. Deze krachtige antioxidant is zeer nuttig om de gezonde cellen te laten regenereren. Alfa liponzuur verwijdert ook de toxische resten van de chemotherapie uit het lichaam. Andere nuttige voedingssupplementen zijn 200 microgram selenium per dag en 3 gram vitamine C per etmaal. (2)
Gedurende de chemotherapie mag het immuunsysteem wel versterkt worden door gebruik te maken van de maitake en de shiitake paddestoel. (3,4)
Het is altijd van belang de oncoloog en de artsen hierover in te lichten.

Bronnen:
American Cancer Society (1) / International Society of Orthomolecular Medicine (ISOM) (2)

Cui FJ, Li Y, Xu YY, Liu ZQ, Huang DM, Zhang ZC, Tao WY.
Induction of apoptosis in SGC-7901 cells by polysaccharide-peptide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Toxicol In Vitro. 2007 Apr;21(3):417-27. (3)

Fang N, Li Q, Yu S, Zhang J, He L, Ronis MJ, Badger TM.
Inhibition of growth and induction of apoptosis in human cancer cell lines by an ethyl acetate fraction from shiitake mushrooms. J Altern Complement Med. 2006 Mar;12(2):125-32. (4)

 

lijn