Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Waar koopt u meestal uw voedingssupplementen?
Drogist 20%
 
Gezondheidswinkel 37%
 
Internet 33%
 
Supermarkt 6%
 
Apotheek 4%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 augustus 2019
Groene thee en EGCG tegen vetlever
| 14/08/2019 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Groene thee en EGCG tegen vetlever NAFLD (Nonalcoholic fatty liver disease) is stilaan een wereldwijd probleem waartegen nauwelijks ‘geneesmiddelen’ voorhanden zijn. De beste optie is nog steeds preventie, gezonde voeding, genoeg beweging,…
Maar blijkbaar kunnen sommige natuurlijke, gezonde stoffen wel hulp bieden.

Grondige studies hebben aangetoond dat EGCG, de bioactieve hoofdcomponent uit groene thee, wel effectief helpt. Zowel preventief als therapeutisch. EGCG verbetert het vet- en glucosemetabolisme, zowel in de lever als de rest van het lichaam. Het vermindert inflammatie en oxidatie van vetzuren en vetten. EGCG vermindert ook de fibrose (vervanging van levercellen door hard bindweefsel) en beschermt tegen tumoren.
Besluit: EGCG kan het optreden en de progressie van vetlever tegenhouden, in dierenproeven zelfs bij een ongezond ‘vetdieet’.

Preventief is het drinken van groene thee -naast gezonde voeding- zeker een goede optie. Bij reeds aanwezige NAFLD en obesitas, raden onderzoekers wel hoger gedoseerde EGCG-supplementen aan, eventueel gecombineerd met cafeïne voor een beter effect.

Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl
Voorkom leverkanker

Meer lezen:
Minder orgaanvet met groene thee
Supplementen als vetverbranders?
Ondersteun je lever met antioxidantena>

Bronnen:
C Yang Z et al. Coadministration of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) and caffeine in low dose ameliorates obesity and nonalcoholic fatty liver disease in obese rats. Phytother Res. 2019 Feb 11. doi: 10.1002/ptr.6295. [Epub ahead of print]
Chen C et al. Potential Biological Effects of (-)-Epigallocatechin-3-gallate on the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1).

 

lijn