Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
Vaak 32%
 
Soms 12%
 
Zelden of nooit 56%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 september 2012
Hoeveel calorieën per dag?
| 18/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoeveel calorieën per dag? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat 88 procent van de mannen en vrouwen niet weet hoeveel voedingscalorieën ze per etmaal nodig hebben. Dergelijke kennis is noodzakelijk om mensen de kans te geven op hun streefgewicht te blijven, te vermageren, of - in uitzonderlijke gevallen - aan gewicht te winnen. Volgende gegevens tonen het gemiddeld aantal voedingscalorieën (drank en maaltijden) die mannen en vrouwen, afhankelijk van hun leeftijd, geslacht en activiteitsgraad nodig hebben. Let wel, de opgegeven waarden kunnen iets hoger of lager liggen indien men rekening houdt met het lichaamsgewicht en de snelheid van het metabolisme (stofwisseling).

Vrouwen tussen 31 en 50 jaar die minder dan dertig minuten per dag aan beweging doen hebben circa 1.800 calorieën per dag nodig.
Mannen in deze leeftijdscategorie verbruiken 2.200 calorieën.
Mensen die jonger zijn dan dertig jaar hebben 200 extra calorieën per etmaal nodig.
Vijftigplussers verbruiken 200 calorieën minder.

Personen die gewicht willen verliezen moeten weten dat één kilogram vet overeenkomt met 7.700 calorieën. Indien je vijfhonderd calorieën per dag minder eet, of door te sporten meer verbruikt, kun je per twee weken - op een gezonde manier - één kilogram afvallen.
Voedingsdeskundigen en wetenschappers hebben vastgesteld dat voeding met een lage glycemische index veel beter helpt om af te vallen dan om het even welk ander dieet.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Stevia

Lees ook:
De symptomen van overgewicht
Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen

Bronnen:
Holloszy JO, Fontana L. : Caloric restriction in humans.
Exp Gerontol. 2007 Aug;42(8):709-12.

Cheng G, Karaolis-Danckert N, Libuda L, Bolzenius K, Remer T, Buyken AE. Relation of dietary glycemic index, glycemic load, and fiber and whole-grain intakes during puberty to the concurrent development of percent body fat and body mass index. Am J Epidemiol. 2009 Mar 15;169(6):667-77

 

lijn