Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 15%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 64%
 
Vaccin(s) 3%
 
Combinatie 18%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 november 2021
Junkfood net zo verslavend als drugs
| 08/11/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Junkfood net zo verslavend als drugs Het eetgedrag van sommige mensen heeft onmiskenbare kenmerken van een verslaving. Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben bevestigd wat allang vermoed werd: fastfood en snoep zijn het meest verslavend. We hebben het dan over alle industriële voeding waaraan vetten en geraffineerde suiker zijn toegevoegd. Pizza, frietjes en snoeprepen zijn de klassieke voorbeelden.

Dat junkvoeding verslavend kan zijn, konden we al concluderen uit de vele dierexperimenten die ondertussen wereldwijd zijn gedaan. Ook studies bij mensen tonen dat buitensporig eetgedrag voldoet aan de medische criteria voor (drug)verslaving. Welke impact zal junkvoeding wel niet op kinderen en de jeugd hebben? Zij zijn immers het meest vatbaar voor verslaving. Junkvoeding moet dus dezelfde politieke behandeling krijgen als tabak en alcohol, al mogen we veel tegenwind verwachten vanuit de kant van de voedingsindustrie.

De eenvoud van het leverreinigend diëet
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Lees ook:
Kruiden tegen alcoholverslaving?
Vapen nog ongezonder dan roken?
Bewerkte voedingsproducten maken je dik en ziek

Bronnen:
Schulte EM, Avena NM, Gearhardt AN. Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PLoS One. 15 02 18;10(2):e0117959
https://www.healthline.com/nutrition/how-food-addiction-works
https://health.clevelandclinic.org/why-are-certain-foods-so-addictive/

 

lijn