Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 15%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 64%
 
Vaccin(s) 3%
 
Combinatie 18%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 januari 2022
Luchtvervuiling even dodelijk als sigarettenrook!
| 12/01/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Luchtvervuiling even dodelijk als sigarettenrook! Mensen die langdurig blootgesteld worden aan vervuilde lucht in een grote stad, of langs een belangrijke verkeersader, hebben even veel kans op een hartaanval als een fervente roker. Tot dit besluit kwamen Amerikaanse onderzoekers nadat ze de doodsoorzaak van een half miljoen mannen en vrouwen hadden vastgesteld. Wetenschappers van de universiteit van New York berekenden dat een langdurige blootstelling aan vervuilde lucht het risico op een hartaanval met 31 procent verhoogt. Fervente rokers hebben 33 procent meer kans op een hartaanval dan niet rokers die in gezonde zee- of boslucht leven, op voorwaarde dat de woonomgeving autovrij is en geen industriële vervuiling veroorzaakt.

Uit het onderzoek bleek dat vervuilde lucht niet alleen het aantal hartaanvallen de hoogte injoeg, maar ook verantwoordelijk was voor veel meer gevallen van longkanker. Zeer fijne toxische stofdeeltjes, afkomstig van de industrie, het lucht- en wegvervoer dringen - via de ademhalingswegen - door tot in de bloedomloop. Eens in het menselijk organisme veroorzaken ze ontstekingsprocessen die zowel tot een hartaanval als tot kanker kunnen leiden.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken?
Wat kun je doen bij een rokerslong?

Lees ook:
Vermijd ook derdehandsrook
Broccoli ontgift luchtvervuiling
Vis beschermt de hersenen tegen luchtvervuiling

Bronnen:
Haber G, Witberg G, Danenberg H. Air pollution and cardiovascular disease. Harefuah. 07 10;146(10):738-43, 816.
Mittleman MA. Air pollution, exercise, and cardiovascular risk. N Engl J Med. 07 0913;357(11):1147-9.
Pope CA 3rd, Burnett RT, Thun MJ, Calle EE, Krewski D, Ito K, Thurston GD. Lung cancer, cardiopulmonary mortality, and long-term exposure to fine particulate air pollution. JAMA. 02 03 6;287(9):1132-41.

 

lijn