ABC GEZONDHEID - Artikels
27 augustus 2013
Ogen verraden drang naar chocolade
| 27/08/2013 |
| 27/08/2013 |
Dr. Jennifer Nasser van de Drexel Universiteit vond een manier om via de ogen de toename aan dopamine te meten. Dopamine wordt aangemaakt in de hersenen wanneer we plezier hebben, of wanneer we iets plezierig verwachten, zoals het eten van een chocolade brownie. De chocolade brownie wekte een even sterke respons in de ogen op als het stimulans methylfenidaat (ADHD-medicijn).
Opvallend is dat het dopamine in de ogen dus ook iets vertelt over het dopamine in de hersenen. Dr. Nasser hoopt met deze test het verslavend effect van voeding beter te kunnen bestuderen:' Voeding moet maximaal plezier brengen, maar ook een maximale hoeveelheid aan voedingsstoffen. We willen echter de bijwerkingen niet zoals overgewicht en diabetes.'
Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Meer lezen
De gezonde eigenschappen van donkere chocolade
Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen
Opvallend is dat het dopamine in de ogen dus ook iets vertelt over het dopamine in de hersenen. Dr. Nasser hoopt met deze test het verslavend effect van voeding beter te kunnen bestuderen:' Voeding moet maximaal plezier brengen, maar ook een maximale hoeveelheid aan voedingsstoffen. We willen echter de bijwerkingen niet zoals overgewicht en diabetes.'
Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Meer lezen
De gezonde eigenschappen van donkere chocolade
Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen
Bronnen:
J.A. Nasser, A. Del Parigi, K. Merhige, C. Wolper, A. Geliebter, S.A. Hashim. Electroretinographic detection of human brain dopamine response to oral food stimulation. Obesity, 2013; 21 (5): 976
J.A. Nasser, A. Del Parigi, K. Merhige, C. Wolper, A. Geliebter, S.A. Hashim. Electroretinographic detection of human brain dopamine response to oral food stimulation. Obesity, 2013; 21 (5): 976