Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 37%
 
Weinig 20%
 
Neen 43%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 maart 2008
Omega-3 vetzuur DHA en de ziekte van Alzheimer
| 24/03/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vetzuur DHA en de ziekte van Alzheimer De LR.11 proteïne staat er in neurologische kringen voor bekend dat ze in staat is om bèta-amyloïdes of 'seniele plaques' te vernietigen. De bèta-amyloïde is een in de hersenen aanwezige peptide. Bij de ziekte van Alzheimer wordt deze in abnormale hoeveelheden geproduceerd. De accumulatie hiervan geschiedt onder de vorm van plaatjes die 'seniele plaques' genoemd worden. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.> Zelfs relatief kleine hoeveelheden van dit eiwit wordt verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van dementie.

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het omega-3 vetzuur DHA (Docosahexaeenzuur) uit visolie in staat is om het LR.11 niveau te stimuleren. Kleine hoeveelheden DHA waren in de neuronen van ratten in staat de LR.11 concentratie aanzienlijk te versterken. Ook bij knaagdiertjes die - via de genetica - al als vergevorderde Alzheimerpatiënten werden beschouwd werkte de aanwezigheid van DHA uitermate positief. Deze veelbelovende eigenschappen van DHA werd trouwens ook al bij menselijke hersencellen vastgesteld. DHA kan volgens de wetenschappers als een degelijk preventiemiddel tegen de ziekte van Alzheimer beschouwd worden.

Meer lezen: Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Bronnen:
Qiu-Lan Ma, Bruce Teter, Oliver J. Ubeda, Takashi Morihara, Dilsher Dhoot, Michael D. Nyby, Michael L. Tuck, Sally A. Frautschy, and Greg M. Cole
Omega-3 Fatty Acid Docosahexaenoic Acid Increases SorLA/LR11, a Sorting Protein with Reduced Expression in Sporadic Alzheimer's Disease (AD): Relevance to AD Prevention
J. Neurosci. 2007 27: 14299-14307

 

lijn