Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 15%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 64%
 
Vaccin(s) 3%
 
Combinatie 18%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 november 2021
Vermijd transvetten!
| 01/11/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermijd transvetten! De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om het percentage van transvetten onder de 1% van de totale energie-inname te houden. Transvetten vormen een groter gevaar voor het hart dan de verzadigde (dierlijke) vetten.
Vroeger bestonden de margarines voor 30 à 60% uit transvetzuren. Reeds in de jaren '50 bestond het vermoeden dat deze transvetten slecht zouden zijn voor het hart; pas in 1990 werd dit onderzocht in grootschalige studies. Sinds de 21e eeuw doet de margarine-industrie inspanningen om het transvetgehalte zo laag mogelijk te houden.

Transvetten zitten nog in andere producten. Fastfood, frietjes, koekjes, cakes, donuts, snack en gedehydrateerde soepen zijn de voornaamste bronnen van transvetten. Ze ontstaan door verhitting van de anders zo gezonde onverzadigde vetzuren (vooral uit omega-3). Met de juiste bakoliën (bijv. olijfolie en kokosolie) en een niet te hoge baktemperatuur zorg je voor een minimum aan transvetten.
In de natuur zijn transvetten nagenoeg onvindbaar, behalve in koemelk. Transvetten in koemelk zijn niet (zo) schadelijk voor het hart als de industrieel geproduceerde transvetten.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen:
Zijn alle plantaardige oliën gezond?
Korter leven door ongezonde voeding
Transvetten beschadigen het geheugen

Bronnen:
Nishida C, Uauy R. WHO scientific update on health consequences of trans fatty acids: introduction. Eur J Clin Nutr. 09; 63:S1-S4
Fernández-San Juan PM. Trans fatty acids (tFA): sources and intake levels, biological effects and content in commercial Spanish food. Nutr Hosp. 09 09-10;24(5):515-20
European Food Safety Authority (EFSA) Technical Report (June 2018): Scientific and technical assistance on trans fatty acidsSearch for available translations of the preceding.

 

lijn