Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
Voortdurend 8%
 
Regelmatig 19%
 
Soms 51%
 
Zelden 22%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juni 2021
Verstedelijking en ongezonde leefstijl gaan samen
| 09/06/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Verstedelijking en ongezonde leefstijl gaan samen Oeganda heeft een brede verscheidenheid van gemeenschappen, gaande van primitieve dorpen zonder elektriciteit en dorpen met enkel één openbare telefooncel tot gemoderniseerde steden. Britse wetenschappers hebben er de invloed van verstedelijking op de gezondheid gedetailleerd in kaart gebracht. Op die manier zagen ze dat zelfs kleine stappen in de richting van verstedelijking begeleid worden met een hoger risico op diabetes en hartproblemen.

Verstedelijking heeft diverse gevolgen op de leefstijl van mensen. Mensen gaan minder bewegen, meer eten en meer alcohol drinken. Ze gaan ook minder groenten en fruit consumeren. Verstedelijking eist dus een zware tol op de volksgezondheid, ondanks belangrijke vooruitgang op vlak van opleiding en gezondheidszorg. De graad van armoede had geen invloed op de relatie tussen verstedelijking en gezondheid.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
De ziekelijke gevolgen van teveel alcohol
2021: ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’
Schrijf jezelf minstens 2 uur per week natuur voor

Bronnen:
Riha J, Karabarinde A, Ssenyomo G et al. Urbanicity and lifestyle risk factors for cardiometabolic diseases in rural Uganda: a cross-sectional study. PLoS Med. 14 07l 29;11(7):e1001683. doi: 10.1371/journal.pmed.1001683.

 

lijn