Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
Vaak (dagelijks) 0%
 
Regelmatig (wekelijks) 0%
 
Af en toe (maandelijks) 10%
 
Zelden of nooit 90%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juni 2016
Zemelen voor diabetische vrouwen
| 23/06/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Zemelen voor diabetische vrouwen Soms lijkt een gering aspect van de voeding een groot effect te hebben op iemands gezondheid. Volgens een onderzoek dat al 26 jaar loopt, hebben vrouwen met diabetes een lager risico op hartziekten of overlijden wanneer ze vaker volkorenproducten eten.
Vrouwen die vaak volkorenproducten eten, leven ook gezonder. Ze roken minder en ze doen meer aan sport. De onderzoekers deden daarom een tweede analyse en daaruit bleek dat het de zemelen waren die voor een lager risico op hartziekten en overlijden zorgden, ongeacht het rookgedrag en lichaamsbeweging van de vrouwen. Iemand die 9,73 gram zemelen per dag at, had 55% minder kans op overlijden en 64% minder kans op hart- en vaatziekten.

Zemelen worden uit de buitenste laag van granen gehaald en zijn rijk aan vezels en mineralen. Geraffineerde granen en graanproducten zoals wit brood, bevatten geen zemelen. Hoe dichter en zwaarder het brood, hoe minder geraffineerd de granen (vermoedelijk) zijn.

Hoe gezonder eten?
Hoe hou je diabetes onder controle

Meer lezen:
Hoe herken je suikerziekte?
Begin je dag met een lage glycemische index!>
Wit brood veroorzaakt ongezond vet

Bronnen:
Meian He, Rob M. van Dam, Eric Rimm, Frank B. Hu, and Lu Qi. Whole-Grain, Cereal Fiber, Bran, and Germ Intake and the Risks of All-Cause and Cardiovascular Disease%u2013Specific Mortality Among Women With Type 2 Diabetes Mellitus. Circulation, 10 DOI:
10.1161/CIRCULATIONAHA.109.907360

 

lijn