Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 februari 2023
‘Processed foods’ bedreigen ons en volgende generaties
| 08/02/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
‘Processed foods’ bedreigen ons en volgende generaties Gezonde voeding ter bescherming van volgende generaties.
De consumptie van ‘processed foods’ (sterk bewerkte voedingsproducten) bedreigt de menselijke gezondheid. Deze veroorzaakt niet alleen overgewicht en obesitas, maar ook het risico op tal van ‘NCCD’ (chronische niet-besmettelijke ziekten),

Recente studies luiden ook de alarmbel over de consumptie van deze ‘processed foods’ door (toekomstige) moeders voor en tijdens de zwangerschap, en tijdens borstvoeding. Dit houdt niet alleen risico’s in voor de zwangerschap zelf maar ook voor de gezondheid van het kind, voor de rest van zijn leven.
En doordat ‘epigenetische veranderingen’* vaak doorgegeven worden aan volgende generaties (obesitas, gevoeligheid voor bepaalde ziekten…) hypothekeert dit toekomstige generaties! Zo krijgt de ‘moderne westerse wereld’ onvermijdelijk de ziekste bevolking die er ooit is geweest.

Het is dus cruciaal om in te zetten op gezonde voedingsgewoonten, op alle leeftijden, maar zeker voor zwangeren en kinderen. Want goede (voedings)gewoonten leer je vroeg in het leven.

*Epigenetische veranderingen: veranderingen van de functie van een gen zonder dat de code verandert, meestal door wijzigingen in het aanzetten of ‘silencen’ van genen.

Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
‘Processing’ heeft grote impact op je gezondheid
Bewerkte voedingsproducten maken je dik en ziek

Bronnen:
Monteiro CA et al. Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public health Nutr 2017 https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/household-availability-of-ultraprocessed-foods-and-obesity-in-nineteen-european-countries/D63EF7095E8EFE72BD825AFC2F331149
Jardim MZ et al. Ultra-processed foods increase noncommunicable chronic disease risk. Nutr Res. 2021 Nov;95:19-34.
Martí Del Moral A et al. Ultra-processed food consumption and obesity-a systematic review. Nutr Hosp. 2021 Feb 23;38(1):177-185.
de Araújo TP et al. Ultra-Processed Food Availability and Noncommunicable Diseases: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jul 10;18(14):7382.
Nardocci M et al. Consumption of ultra-processed foods is associated with obesity, diabetes and hypertension in Canadian adults. Can J Public Health. 2021 Jun;112(3):421-429.
Paula WO et al. Maternal Consumption of Ultra-Processed Foods-Rich Diet and Perinatal Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Aug 8;14(15):3242.
de Oliveira PG et al. Impacts of Consumption of Ultra-Processed Foods on the Maternal-Child Health: A Systematic Review. Front Nutr. 2022 May 13;9:821657.
Donovan S et al. Maternal Diet during Pregnancy and Lactation and Risk of Child Food Allergies and Atopic Allergic Diseases: A Systematic Review. Alexandria (VA): USDA Nutrition Evidence Systematic Review; 2020 Jul
Wang Y et al. Maternal consumption of ultra-processed foods and subsequent risk of offspring overweight or obesity: results from three prospective cohort studies. BMJ. 2022 Oct 5;379:e071767.

 

lijn