Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 mei 2007
539 procent meer huidkankergevallen in Westerse wereld
| 20/05/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
539 procent meer huidkankergevallen in Westerse wereld In de afgelopen twee decennia is het aantal kwaadaardige melanomen (huidkanker) met 539% gestegen. Dermatologen pleitten voor strenge bijkomende maatregelen om mensen te beschermen tegen de agressieve zomerzon. Huidspecialisten willen een nieuwe hoedenmode lanceren. Iedereen zou een hoed met brede randen moeten dragen om de neus en het gezicht in het algemeen te beschermen tegen de zon. De medische specialisten vrezen er echter voor dat de meeste mensen zo verliefd zijn op de zon dat ze de hoeden in de kast zullen laten liggen.

Mensen die buiten werken lopen het grootste risico. Ze vormen de voornaamste klantenkring van dermatologen en oncologen. Vele studies hebben aangetoond dat degelijke zonnecrèmes goed werken indien ze optimaal en voldoende worden gebruikt. Spijtig genoeg vergeten de meeste mannen en vrouwen die aan te brengen.
Mensen weten blijkbaar niet dat alle jongeren die 18 jaar geworden zijn al meer dan 50% van hun totale zonnekapitaal hebben opgebruikt. Het is bijgevolg zeer belangrijk kinderen te beschermen tegen de zon en vooral zonnebrand, maar de beschermende lotions en crèmes ook niet te vergeten op volwassen leeftijd.

Hoe ontstaat kanker?
Tips voor zonnekloppers

Bronnen:
Goldberg MS, Doucette JT, Lim HW, Spencer J, Carucci JA, Rigel DS.
Risk factors for presumptive melanoma in skin cancer screening: American Academy of Dermatology National Melanoma/Skin Cancer Screening Program experience 2001-2005. J Am Acad Dermatol. 2007 May 8;

 

lijn