Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 oktober 2009
7 op de 10 jongeren voor rookverbod op café
| 22/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
7 op de 10 jongeren voor rookverbod op café Uit een enquête in opdracht van de Stichting tegen Kanker bij bijna 1.000 Belgen blijkt dat bijna twee derde voor een rookverbod op café is. Bij jongeren tussen 15 en 25 is zelfs 70 procent voor zo’n totaalverbod.

Roken doe je niet vrijblijvend. Roken heeft immers heel wat gevolgen, op uw eigen gezondheid, op dat van de omstaanders, op ongeboren kinderen, maar ook op de maatschappij zelf. Wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans vroegtijdig te overlijden aan een aandoening veroorzaakt door dat roken. En dat ‘vroegtijdig’ betekent dat een roker gemiddeld 10 jaar vroeger dan de gemiddelde levensverwachting sterft. Wie rookt, heeft 20 keer meer risico op longkanker dan wie niet rookt.

Vooral de hartslagaders hebben zwaar onder sigarettenrook te lijden. Roken is ook een belangrijke oorzaak van tromboses en hersenbloedingen. Rokende vrouwen die bovendien de pil nemen, hebben trouwens een verhoogde kans op deze aandoeningen.Wie rookt, heeft meer kans op maagzweren en zweren in de dunne darm.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?

Bronnen:
Jennifer S. L. Tan; Paul Mitchell; Annette Kifley; Victoria Flood; Wayne Smith; Jie Jin Wang
Smoking and the Long-term Incidence of Age-Related Macular Degeneration: The Blue Mountains Eye Study
Arch Ophthalmol. 2007;125:1089-1095

 

lijn