Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 augustus 2016
Aardappelen verhogen bloeddruk
| 19/08/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Aardappelen verhogen bloeddruk Volgens Amerikaans onderzoek hebben vrouwen die regelmatig aardappelen eten vaker last van een hoge bloeddruk.
Dat verband werd niet bij mannen teruggevonden. Het onderzoek werpt alvast nieuw licht op de vraag of aardappelen al dan niet gezond zijn. Aardappelen zijn rijk aan kalium, dat nodig is voor een gezonde bloeddruk. Maar aardappelen hebben ook een hoge glycemische index, wat niet goed is. Een te hoge bloedsuiker kan schade berokkenen aan de bloedvaten.

De vergelijking werd gedaan tussen het eten van 1 portie en meer dan 4 porties aardappelen per week, gekookt of gebakken. Regelmatig frieten eten verhoogde de bloeddruk zowel bij mannen als bij vrouwen. Geheel onverwacht bleek het eten van chips geen verhoogd risico op hoge bloeddruk met zich mee te brengen. Dit onderzoek voorspelt wel dat het vervangen van een portie aardappelen door een portie groenten gunstig uitvalt voor de bloeddruk.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe gezonder eten?

Lees ook:
Energiegebrek door kaliumtekort
Groentesap tegen hoge bloeddruk
Bloeddruk verlagen met foliumzuur

Bronnen:
Borgi L, Rimm EB, Willett WC et al. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies. BMJ. 2016 May 17;353:i2351. doi: 10.1136/bmj.i2351

 

lijn