Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juli 2020
Acetyl-L-carnitine: veilig antidepressivum?
| 29/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Acetyl-L-carnitine: veilig antidepressivum? Depressie eist een zware tol, maar antidepressiva blijken allesbehalve effectief. Bovendien hebben ze vaak zware neveneffecten. Maar er zijn veilige, natuurlijke alternatieven.
Recent onderzoek ontdekte dat carnitine een cruciale rol blijkt te spelen: mensen met MDD (majeure/zware depressie) blijken een groot tekort te hebben aan acetyl-L-carnitine.

Carnitine is een aminozuur dat cruciaal is voor de vetververbranding en de mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cellen.
Acetyl-L-carnitine is een vorm die makkelijk doorheen de bloed-hersenbarrière kan. Daar oefent het een veelheid aan gunstige effecten uit, zoals aanmaak van acetylcholine, de rustgevende neurotransmitter van het parasympatisch zenuwstelsel. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van groeifactoren, endorfinen, en het beheer van DNA (acetylatie).
Daarnaast voorkomt carnitine de afname van receptoren in de hersenen. Dit blijkt een groot probleem bij depressie en is oorzaak van ‘therapieresistentie’. Dat wordt veroorzaakt door overmatige stress, maar ook zware (jeugd)trauma’s,

De effectiviteit van acetyl-L-carnitine tegen depressie is ondertussen ook bij mensen aangetoond.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap

Meer lezen:
Antidepressiva meestal nutteloos
Verband tussen fastfood en depressie
Antidepressiva amper beter dan neppil

Bronnen:
Cherix A et al. Metabolic signature in nucleus accumbens for anti-depressant-like effects of acetyl-L-carnitine. Elife. 2020 Jan 10;9:e50631.
Ahmed AT et al. Acylcarnitine metabolomic profiles inform clinically-defined major depressive phenotypes. J Affect Disord. 2020 Mar 1;264:90-97.
Nasca C et al. Acetyl-l-carnitine Deficiency in Patients With Major Depressive Disorder. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Aug 21;115(34):8627-8632.

 

lijn