Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 maart 2018
Acupunctuur even effectief als pijnstillers en ontstekingsremmers?
| 15/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Acupunctuur even effectief als pijnstillers en ontstekingsremmers? Het gebruik van acupunctuur biedt een heel scala aan mogelijkheden, veilig en vaak effectief. Maar nog minder bekend en erkend zijn de mogelijkheden van pijnstilling in acute situaties.
Een Australische studie onderzocht de mogelijkheden van acupunctuur op een spoeddienst, voor de indicaties:
acute lage rugpijn, migraine en enkelverstuiking. De bijna 2000 patiënten werden in 3 groepen verdeeld: pijnstillers, acupunctuur, of een combinatie van beide. De conclusie was dat er qua effectiviteit van pijnstilling geen verschil bleek te zijn tussen de groepen. En dat acupunctuur een zeer valabele (en veilige) pijnstillingsmethode is, zelfs op spoed…

Een Chinese studie verduidelijkt nog: acupunctuur kan acute ontsteking duidelijk beter controleren dan conventionele behandeling: bij ernstige, acute ontsteking in het bekken, waren na een week behandeling waren de ontstekingsmarkers (CRP, TNF-a, IL-10) meer gedaald in de groep die behandeld werd met acupunctuur dan in de controlegroep die de conventionele behandeling kreeg.

Tips om hoofdpijn te voorkomen!
Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?

Meer lezen:
Zes natuurlijke pijnstillers
Acupunctuur beter dan slaappil
Acupunctuur gelijkaardig effect als antidepressiva

Bronnen:
Cohen MM, Cameron PA et al. Acupuncture for analgesia in the emergency department: a multicentre, randomised, equivalence and non-inferiority trial. Med J Aust 2017; 206 (11): 494-499.
Wu D, Guo LY, Lu PS. Effect of Acupuncture on Inflammatory Cytokines in Patients with Acute Pelvic Inflammatory Disease. Zhen Ci Yan Jiu. 2018 Jan 25;43(1):57-61.

 

lijn