Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 oktober 2015
Acupunctuur gelijkaardig effect als antidepressiva
| 15/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Acupunctuur gelijkaardig effect als antidepressiva Onderzoekers van een universiteit uit Washington hebben een overtuigende verklaring gevonden voor de werking van acupunctuur. Prikkeling van een acupunt nabij de knie onderdrukt de stressrespons bij ratten. Een aantal antidepressiva en angstremmers hebben hetzelfde werkingsmechanisme. Acupunctuur kan bij ratten ook de pijndrempel voor koude verlagen.

De stressrespons kan op termijn voor het lichaam heel nadelig uitvallen. Stress verlaagt de immuniteit en verstoort de emotionele balans. Vermoeidheid treedt dan vaker op en de gevoeligheid voor pijn neemt toe. De onderzoekers zien acupunctuur als een voor de hand liggende optie om trauma te behandelen. Een trauma die niet goed behandeld wordt, kan uitlopen in het chronische 'posttraumatisch stresssyndroom'.

Hoe stress voorkomen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Lees ook:
Vetzuur uit soja normaliseert stress
Meloenextract vermindert stress en moeheid

Bronnen:
Eshkevari L, Mulroney SE, Egan R, Lao L. Effects of acupuncture, RU-486 on the hypothalamic-pituitary-adrenal axis in chronically stressed adult male rats. Endocrinology. 2015 Jul 21:EN20151018

 

lijn