Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 januari 2010
Alcohol goed voor de botten?
| 04/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Alcohol goed voor de botten? Dat alcoholisme botontkalking versnelt, zal je niet verwonderen. Maar dan nog stelt zich de vraag: hoeveel mag je nog wel drinken om de botten niet te beschadigen?
- Te beginnen bij de mannen: 1 à 2 glazen per dag lijkt het ideaal te zijn. Meer dan twee glazen alcohol vermindert de botmassa, maar eigenaardig genoeg geldt hetzelfde voor minder dan één glas per dag (weliswaar is het effect op de botten kleiner dan wanneer je meer drinkt).
- Vrouwen zouden zelfs meer mogen drinken, meer dan 2 glazen per dag. Vooral bij hen is botontkalking een frequent probleem, veroorzaakt door veranderingen in de hormonen.

Althans voor de botten doet een beetje alcohol meer goed dan kwaad. Bier en wijn zijn de gezondere keuzes. Bier is één van de betere bronnen van het mineraal silicium, wat gunstig is voor de botopbouw. Wijn zit boordevol met antioxidanten, waaronder het resveratrol, een polyfenol met oestrogeen-achtige eigenschappen. Maar ook de alcohol zelf heeft er iets mee te maken, al is nog niet helemaal duidelijk hoe of wat.

Lees ook: Osteoporose preventie

Bronnen:
Tucker KL, Jugdaohsingh R et al. Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. Am J Clin Nutr. 2009; 89:1188-96

 

lijn