Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 augustus 2020
Allergie: een rol voor microbiota en vitamine D?
| 04/08/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Allergie: een rol voor microbiota en vitamine D? De menselijke immuniteit is een ingewikkeld systeem dat schitterend werkt als alle componenten correct op elkaar afgestemd zijn. Helaas gaat het vaak wel eens mis, vooral als de eet- en leefstijl, en de omgeving teveel afwijkt van de omstandigheden waarin het immuunsysteem evolutionair ontwikkelde. En daarom heeft de moderne mens zoveel te lijden onder inflammatoire ziekten en allergieën.

Recent werd de rol ontsluierd van de Th9-cellen. Die ontwikkelen uit ‘naïeve’ immuuncellen en moeten de immuunresponsen ‘reguleren’. En als dat niet goed gaat, kunnen zich de meest diverse ontstekingsziekten en allergieën ontwikkelen.
Nu blijkt dat pathogenen, zoals Staphylococcus aureus en Candida albicans, het Th-9-systeem in de war sturen. Goede darmbacteriën produceren stoffen die deze TH9-cellen reguleren. Ook Vitamine D reguleert Th9-cellen en heeft dus een dempende invloed op allergie.

Een goede darmflora, pre- en probiotica en vitamine D kunnen dus de balans herstellen en allergische reacties moduleren. Denk aan: astma, hooikoorts, eczeem, contactdermatitis, voedselallergieën….

Maatregelen tegen allergie
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Darmproblemen vaak oorzaak van eczeem
Allergische reacties verminderen
Sterker met vitamine D

Bronnen:
Badolati I, Sverremark-Ekström E, van der Heiden M. Th9 cells in allergic diseases: A role for the microbiota? Scand J Immunol. 2019 Dec 6:e12857.
Angkasekwinai P. Th9 Cells in Allergic Disease. Curr Allergy Asthma Rep. 2019 Mar 26;19(5):29.

 

lijn