Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 mei 2017
Alternatieven voor tarwe
| 25/05/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Alternatieven voor tarwe Brood, pasta, gebak, koekjes enzovoort: een groot deel van onze voeding bestaat uit tarwe en, in het beste geval, aanverwante granen (gerst, spelt, rogge). Nochtans wordt van ons verwacht dat we gevarieerd eten. Zou het daarom niet verstandig zijn om ook andere granen (of graanachtigen) te gebruiken, zoals boekweit, gierst, quinoa, millet, amaranth en tef?
Een bekommernis van de gewone granen zijn de gluten. Patiënten met coeliakie reageren heel heftig op gluten als een soort allergische reactie.

Maar ook voor andere mensen zijn gluten niet zo gezond. Wanneer gluten slecht verteerd worden in de darmen, kunnen ze in principe de darmwand beschadigen. Mogelijk zijn er mensen die gluten slecht verdragen zonder dat ze dat weten, terwijl ze tweemaal per dag brood eten.
Quinoa, millet, amaranth en tef bevatten geen gluten of niets dat op gluten lijkt. Niet alleen voor coeliakie is dat goed nieuws, ook voor iedereen die naar wat afwisseling zoekt.

Hoe gezonder eten?
Glycemische index

Meer lezen:
Waarom gluten mijden?
Zemelen voor diabetische vrouwen
Volkorenproducten om af te slanken

Bronnen:
Bergamo P, Maurano F et al. Immunological evaluation of the alcohol-soluble protein fraction from gluten-free grains in relation to celiac disease. Molecular Nutrition & Food Research. 11; 55(8):1266–1270

 

lijn