Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 oktober 2009
Andropause, de mannelijke menopauze.
| 01/10/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Andropause, de mannelijke menopauze. Menopauze is een begrip dat uitsluitend voor vrouwen wordt gebruikt. Nochtans ervaart iedere mannelijke vijftigplusser ook ernstige hormonale veranderingen in zijn lichaam. Men noemt dit de andropauze. De symptomen zijn een sterke daling van het energieniveau en de vitaliteit. Mannen krijgen in die periode ongewild ook veel meer buikvet. Mannen vertonen in die periode ook een gebrek aan ambitie die kan leiden tot een depressie.

Al die klachten zijn het gevolg van een sterke daling van het testosteronniveau, het mannelijk hormoon. Testosteron is niet alleen belangrijk voor het sexuele leven van de man. Testosteron is een essentieel hormoon die de gezondheid van de man bepaalt. Een te sterke daling van dit hormoon kan leiden tot hart- en vaatziekten, spierproblemen, osteoporose en zenuwaandoeningen.
De natuurlijke oplossingen om de gevolgen van de andropauze te beperken bestaan uit lichaamsbeweging, een aangepast eet- en drinkgedrag en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Zwaarlijvigheid bevordert een extra vermindering van het testosteronniveau in het bloed. Matige lichaamsbeweging, iedere dag, beperkt het verlies aan testosteron en zorgt op termijn voor lagere cijfers op de weegschaal. Voeding is ook een belangrijke factor. Broccoli, bloemkolen en spruiten zijn de aangewezen groenten om de toename van het vrouwelijk hormoon oestrogeen bij de man te beperken. Hoe meer vetcellen de man heeft, hoe meer testosteron er zal omgezet worden in vrouwelijke oestrogenen. Sojaproducten zijn ook zeer goed om het testosteronniveau op een aanvaardbaar peil te houden.
Iedere man die vijftig jaar of ouder is zou dagelijks ook 30 milligram zink moeten innemen. Een te laag niveau aan vitamine C zorgt voor een stijging van het aromatase enzym. Dit enzym is verantwoordelijk voor de oestrogeenproductie bij de man. Aromatase zet spieren om in vetcellen waardoor het testosteronnuveau verder gaat dalen. Duizend tot drieduizend milligram vitamine C per dag zorgen voor een daling van het aromatase enzym.

Lees ook: Osteoporose preventie
Hoe vermoeidheid voorkomen?

Bronnen:
Blackwell J. : Androgen and the aging man. / Adv Nurse Pract. 2006 Jun;14(6):39-42

 

lijn