Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 mei 2018
Andropause, de mannelijke menopauze
| 18/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Andropause, de mannelijke menopauze Menopauze is een begrip dat uitsluitend voor vrouwen wordt gebruikt. Nochtans ervaart iedere mannelijke vijftigplusser ook ernstige hormonale veranderingen in zijn lichaam. Men noemt dit de andropauze.
De symptomen van de andropauze zijn een sterke daling van het energieniveau en de vitaliteit. Mannen krijgen in die periode ongewild ook veel meer buikvet. Mannen vertonen in die periode ook een gebrek aan ambitie die kan leiden tot een depressie.

Al die klachten zijn het gevolg van een sterke daling van het testosteronniveau, het mannelijk hormoon. Testosteron is niet alleen belangrijk voor het seksuele leven van de man. Testosteron is een essentieel hormoon die de gezondheid van de man bepaalt. Een te sterke daling van dit hormoon kan leiden tot hart- en vaatziekten, spierproblemen, osteoporose en zenuwaandoeningen.
De natuurlijke oplossingen om de gevolgen van de andropauze te beperken bestaan uit lichaamsbeweging, een aangepast eet- en drinkgedrag en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Geef je hart de optimale bescherming!
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Lees ook:
Vermoeidheid
Fenegriek verhoogt testosteron en libido man
Niet bewegen dubbel zo dodelijk als zwaarlijvigheid

Bronnen:
Blackwell J. : Androgen and the aging man. / Adv Nurse Pract. 06 06 14(6):39-42

 

lijn