Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 augustus 2007
Angst of stress? Mediteer 15 minuten per dag
| 06/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Angst of stress? Mediteer 15 minuten per dag Een korte, dagelijkse meditatiesessie van 15 minuten kunnen negatieve stemmingen, depressieve neigingen, stress en angst aanzienlijk verminderen. Amerikaanse wetenschappers ontdekten de positieve gevolgen van meditatie bij tweehonderd proefpersonen die angstig waren of aan ernstige stressverschijnselen leden. De onderzoekers konden de angst- en stress vermindering meten en noteerden een gemiddelde daling met vijftig procent van de psychosomatische klachten. Het bleek ook dat hoe meer de deelnemers met angst en stress werden geconfronteerd, hoe beter ze reageerden op de korte meditatiesessie.

Veel mensen denken dat mediteren moeilijk is. Niets is minder waar.
Iedereen kan thuis leren mediteren indien aan de volgende zeer eenvoudige voorwaarden wordt voldaan.
Zoek de meest rustige kamer van de woning. Hoe minder je kan afgeleid worden, hoe beter. Schakel vooral je mobiele telefoon uit. Zit in een comfortabele stoel of zetel of ga gewoon op je bed liggen. Vergeet de lotushouding uit de yoga praktijk. Je kunt die later eventueel nog altijd toepassen. Nu komt het er op aan dat je ontspant.
Sluit de ogen. Dat is nodig om je nog meer van de buitenwereld af te sluiten. Kies een woord of een zin waarbij je een rustgevoel krijgt. Veel mensen die met meditatie beginnen, gebruiken het woorden 'kalm' of het zinnetje 'ik word rustig'. Herhaal dat woord of die zin telkens als je uitademt. De ademhaling wordt de metronoom die het ritme van de meditatieoefening bepaalt.

De gevolgen van negatieve stress
Stress verergert darmproblemen

Bronnen:
Lane JD, Seskevich JE, Pieper CF,
Brief meditation training can improve perceived stress and negative mood, Altern Ther Health Med, 2007, Jan/Feb;13 (1):38-44.

 

lijn