Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 november 2008
Antibiotica, immuniteit en kanker
| 13/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Antibiotica, immuniteit en kanker Het regelmatig gebruik van antibiotica kan in verband gebracht worden met een relatief verhoogd risico op het ontstaan van bepaalde soorten kanker. Dat is het besluit van Finse wetenschappers die verbonden zijn aan het nationaal instituut voor gezondheidszorg in Helsinki. De onderzoekers bekeken de medische dossier van drie miljoen mensen. Men ging na hoeveel maal deze grote groep mannen en vrouwen gedurende de periode 1995-1997 gebruik had moeten maken van antibiotica. Gedurende de jaren 1998 tot 2004 kreeg ongeveer vijf procent van deze drie miljoen mensen een kankerdiagnose te horen.

Volgens de wetenschappers beschadigen een aantal antibiotica, in ernstige mate, de darmflora. Die vervult een cruciale rol in het afweermechanisme van ieder individu. Antibiotica kunnen verder het oestrogeenmetabolisme in de war sturen en op deze wijze indirect bijdragen tot het ontstaan van hormonaal gerelateerde kankersoorten. Slotsom, het regelmatig gebruik van antibiotica verzwakt het immuunsysteem waardoor er gemakkelijker kankercellen kunnen ontstaan.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
Afweerverhogende voedingsstoffen

Bronnen:
Kilkkinen A, Rissanen H, et al. Antibiotic use predicts an increased risk of cancer, Int J Cancer, 2008 Nov 1;123(9):2152-5.

 

lijn