Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 juli 2012
Antibiotica mee oorzaak van ziekenhuisbacterie.
| 24/07/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Antibiotica mee oorzaak van ziekenhuisbacterie. Bacteriën die resistent zijn aan antibiotica, vormen een groot probleem in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Dat artsen te snel naar antibiotica grijpen is de hoofdreden van de toename. Het grote gevaar van de resistentie is dat bacteriën uiteindelijk resistent worden voor alles. Ze worden multi-resistent.
Multi-resistentie betekent dat een organisme ongevoelig is geworden voor meer dan één antibioticum en daarom (soms zeer) moeilijk is te bestrijden. Voorbeelden zijn bepaalde tbc-bacteriën maar ook sommige ziekenhuisbacteriën.

Doordat de bacteriën resistent worden voor alles beginnen ze zich ook buiten ziekenhuizen te verspreiden. Voor erg verzwakte personen kan een multiresistente kiem dodelijk zijn. Als gezonde bezoeker word je niet ziek van een resistente bacterie, maar je kunt er wel drager van worden. De bacterie blijf dan in je lichaam zitten en kan ooit problemen veroorzaken.
Regelmatig je handen wassen is de basisregel om allerhande infecties te vermijden.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Propolis, een natuurlijk antibioticum

Bronnen:
1. Petersen I, Johnson AM, et al. Protective effect of antibiotics against serious complications of common respiratory tract infections: retrospective cohort study with the UK General Practice Research Database. BMJ.
2. Coenen S, Goossens H. Antibiotics for respiratory tract infections in primary care. BMJ.
3. Chung A, Perera R, et al. Effect of antibiotic prescribing on antibiotic resistance in individual children in primary care: prospective cohort study. BMJ. 2007 Sep 1;335(7617):429.

 

lijn