Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 mei 2018
Antidepressiva meestal nutteloos
| 15/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Antidepressiva meestal nutteloos Antidepressiva werken niet bij milde depressie of zelfs bij 'ernstige depressie'. Enkel bij 'zeer ernstige depressie' hebben ze een 'substantieel effect'. Dat schrijven Steven Hollon en collega's in het gezaghebbende 'Journal of the American Medical Association'. De meeste depressiepatiënten hebben daarom geen medicatie nodig. Een goed gesprek met een therapeut of zelfs een suikerpil werkt bij hen even goed.

Minder dan een kwart van patiënten met een depressie die zich aandienen bij de arts, heeft een zeer zware depressie en komt in aanmerking voor medicatie. Nochtans blijft het gebruik van antidepressiva sterk stijgen.
Meer dan een miljoen van de Nederlanders slikken antidepressiva. In België is het gebruik op twintig jaar verdrievoudigd... Er moeten dan ook vragen gesteld worden bij de vanzelfsprekendheid waarmee artsen deze voorschrijven.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Antidepressiva leiden tot zelfdoding
Minder angst met gezonde voeding
Omega-3-vetzuur EPA is een antidepressivum

Bronnen:
Fournier JC, DeRubeis RJ et al. Antidepressant drug effects and depression severity: a patient-level meta-analysis. JAMA. 10 01 6;303(1):47-53
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/nooit-eerder-namen-belgische-jongeren-zoveel-antidepressiva-de-druk-is-enorm~aebca4f7/

 

lijn