Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2017
Apen depressief door westers dieet
| 01/03/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Apen depressief door westers dieet Gedragsbiologen hebben een groep van java-apen willen 'verwennen' met het westers dieet. Na iets meer dan twee jaar zagen ze dat 42 % van de apen depressief gedrag vertoonde. De apen vertoonden evenwel geen gewichtstoename.
Na bloedanalyse noteerden ze een hogere cholesterolwaarde in het bloed en een lagere HDL-cholesterolfractie bij de apen met depressief gedrag. Bij mensen bestaan gelijkaardige gegevens: depressie gaat vaak gepaard met een lagere ('goede') HDL-cholesterol.

Het dieet was erg rijk aan vetten met vooral (45 %) verzadigde vetten, relatief veel omega-6- en weinig omega-3-vetzuren. Consumptie van geconjugeerd linolzuur (omega-6) verhoogt de kans op de depressie en abnormaal gedrag. Linolzuur treffen we typisch aan in dierlijke voedingsmiddelen en vele plantaardig oliën, terwijl omega-3 in vis, groenten en lijnzaad-, hennep- en walnootolie zit. Linolzuur is op zich niet ongezond, maar het moet in balans zijn met omega-3-vetzuren.
De gedragsbiologen geloven dat dit experiment een verklaring geeft voor het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten.

Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Paleodieet goed voor het hart
Westers dieet maakt ons dommer
Twee voedingsstoffen tegen depressie

Bronnen:
Chilton FH, Lee TC et al. Depression and altered serum lipids in cynomolgus monkeys consuming a Western diet. Physiology & Behavior. 11. doi:10.1016/j.physbeh.2011.01.013

 

lijn