Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 november 2017
Appel-flavonoïden beschermen tegen DNA-schade
| 30/11/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Appel-flavonoïden beschermen tegen DNA-schade "An Apple a day, keeps de doctor away"
Dat appels gezond zijn wordt nog maar eens bewezen.
'Neoplastische' wijzigingen door DNA-beschadiging zijn een belangrijke oorzaak van tumorvorming. Het behouden van de genoom-integriteit (stabiliteit van het DNA en zijn beschermingscocon) is cruciaal om de initiatie van kanker te beletten. Stoffen die deze integriteit kunnen beschermen en schade voorkomen of herstellen zijn dus goud waard. Vooral als dat natuurlijke stoffen zijn zonder schadelijke bijwerkingen.

In een laboratoriumstudie op menselijke bronchiale epitheelcellen (dekweefsel op de bovenste luchtwegen) werd de effectiviteit van een fractie van appelflavonoïden hierop getest. (Flavonoïden = plantaardige kleurpigmenten)
Uit de resultaten bleek dat cellen, voorbehandeld met dit extract, beter beschermd waren tegen toxiciteit (minder celbeschadiging, vrije radicalen en DNA-schade). Bovendien werkten ook de herstelmechanismen beter.
De onderzoekers besluiten dat appelflavonoïden cellen kunnen beschermen tegen DNA-schade, en herstel bevorderen. Althans ‘in vitro’. Maar er is geen reden waarom dat ook in het echte leven niet zo zou zijn.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Meer lezen:
Tabaksrook verbruikt antioxidantena>
Appels beschermen tegen
darmkanker
Een groene omgeving zorgt voor langer en gezonder leven

Bronnen:
George VC, Rupasinghe HPV. Apple Flavonoids Suppress Carcinogen-Induced DNA Damage in Normal Human Bronchial Epithelial Cells. Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017:1767198.

 

lijn