Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 oktober 2019
Appelen voorkomen darmkanker
| 03/10/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Appelen voorkomen darmkanker Het Britse gezegde 'an apple a day keeps the doctor away' is meer dan een eeuw oud. Toch haalt deze spreuk regelmatig de media omdat appelen een hele reeks antioxidanten bevatten die mensen beschermen tegen allerlei verwoestende ziektebeelden.
De antioxidanten in appelen zijn zeker interessant om fruiteters te helpen beschermen tegen het ontstaan van darmkanker. Duitse wetenschappers publiceerden de resultaten van een studie die aantoont hoe pectine in appelen een antikankerwerking heeft.

Nu wordt het even moeilijk. Pectine verhoogt de productie van butyraat. Men kan de pH (de zuurtegraad) verlagen en de gezondheid van de darm verbeteren door veel meer groente te eten, deze bevatten onoplosbare vezels. Deze niet-oplosbare vezels komen in de dikke darm terecht. Hier worden ze door darmbacteriën omgezet in korteketen vetzuren, butyraat of boterzuur. De vetzuren dienen als voedingstof voor het slijmvlies van de darm. Dit is van groot belang, daar de gezondheid van het lichaam in grote mate wordt bepaald door de gezondheid van de darm. Butyraat houdt het milieu in de darm op de juiste zuurtegraad. Butyraat vormt een voedingsbodem voor goede bacteriën en stimuleert de groei van Lactobacillus en bifidobacteriën. Bacteriën verminderen op hun beurt het ammoniakgehalte, ontgiften (zijn dus ook anticarcinogeen) en produceren vitaminen.

Hoe voorkom je darmkanker!
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Meer lezen:
Appelen verminderen astmakans
Een appel per dag? Of een statine?
Bio-appels beter voor darmflora en gezondheid!

Bronnen:
M Waldecker, T Kautenburger, H Daumann, S Veeriah, F Will, H Dietrich, BL Pool-Zobel, D Schrenk. Histone-deacetylase inhibition and butyrate formation: Fecal slurry incubations with apple pectin and apple juice extracts. / Nutrition. 24 08. 366-374.

 

lijn