Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 augustus 2013
Artrose: ayurveda even goed als medicatie
| 21/08/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Artrose: ayurveda even goed als medicatie Een ayurvedische formule werkt minstens zo goed als het reguliere medicijn celecoxib en het voedingssupplement glucosaminesulfaat bij artrose aan de knie. In een onderzoek kregen 440 patiënten gedurende 24 weken een ayurvedisch kruidenpreparaat of een reguliere behandeling. Het kruidenpreparaat bevatte Tinospora cordifolia, Zingiber officinale, Emblica officinalis en Boswellia serrata, en was even doeltreffend op vlak van kniepijn en -functie.

De ayurveda is het eeuwenoude geneeskundige systeem uit India en is op andere principes gebaseerd dan de westerse geneeskunde. Kruiden vormen slechts een onderdeel van een gepersonaliseerde behandeling. Celecoxib, een niet-steroïdale ontstekingsremmer, behoort tot de standaardopties van de reguliere geneeskunde, maar kent onvermijdelijk een aantal toxische bijwerkingen (maag, hart, nieren). Ayurvedische formules zijn meestal erg veilig, dat bleek ook in deze studie, al zagen de onderzoekers wel een licht teken van een verhoogde leverbelasting bij 26 patiënten.

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren
Leven met chronische kniegewrichtspijn

Meer lezen
Rozenbottel tegen gewrichts- en rugpijn
Supplementen succesvol bij artrose
Chondroïtinesulfaat, doeltreffend bij artrose

Bronnen:
Chopra A, Saluja M et al. Ayurvedic medicine offers a good alternative to glucosamine and celecoxib in the treatment of symptomatic knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, controlled equivalence drug trial. Rheumatology (Oxford). 2013 Jan 30

 

lijn